Zjistili jste, že je proti vám vedená exekuce? Chcete mít jistotu, že váš nový zaměstnanec má čistý štít? Pronajímáte byt a hodláte si prověřit nájemce? Máte před svatbou a chtěli byste vědět, jestli před vámi partner něco neskrývá? Otázek, které jsou spojené s exekučním řízením, může být skutečně celá řada. A opatrnosti není v dnešní době nikdy dost. Kdo totiž není dostatečně bedlivý, může být v budoucnu hodně zaskočen. Centrální evidence exekucí se může stát důležitým partnerem, který odpoví na otázky, co jsou pro vás skutečně zásadní.

Kdo Centrální evidenci exekucí provozuje?

Jde o veřejný registr, do nějž může mít přístup v podstatě kdokoliv. Centrální evidenci exekucí má na starosti Exekutorská komora ČR. Existuje řada dobrých důvodů, proč se na exekuční minulost zeptat, ať už jde o vás nebo někoho jiného. Dobrou zprávou je, že nemusíte nikam chodit osobně, úředníci nebo pracovníci za poštovní přepážkou tentokrát nemusí hrát žádnou roli. Důvod je prostý, kontrolu lze provést online na portálu https://www.ceecr.cz/. A nemusíte znát ani dílčí podrobnosti, protože hledání funguje velmi jednoduše. Co můžete zadat, abyste našli konkrétní osobu?

  • Jméno a příjmení. Zadáte jen tyto dva údaje a případně datum narození, pokud je znáte.
  • Rodné číslo. Pokud znáte RČ osoby, kterou si chcete vyhledat, je hledání velmi snadné.
  • Vyhledat podnikatele můžete také dosti jednoduše. Stačí si je totiž najít podle jejich IČ.
  • Znáte jméno exekutora nebo číslo exekučního příkazu? I tak se dá hledat správný údaj.

Spolehlivé výkupy

Registrační proces je velmi krátký

Centrální evidence exekucí a nahlédnutí do ní vyžaduje registraci, při které získáte přístupové heslo. To budete používat při každém dalším dotazu. Systém CEE je připraven i na tisíce dotazů každý rok, které mohou vznášet i různé firmy. Pokud provedete více než tisíc dotazů ročně, dostanete slevu. Základní taxa je 60 Kč včetně DPH za jeden elektronický údaj. V rozsahu 1 a 10 tisíc údajů zaplatí tazatel poloviční sazbu, pokud by bylo dotazů více než milion, bude sazba 6 Kč včetně DPH. Pozor, pokud si nalezené výsledky nějakým způsobem neuložíte a okno prohlížeče zavřete, budete muset zaplatit znovu. 

Čeká na vás nějaké překvapení?

Záleží jen na tom, co přesně objevíte. Nejlepší je samozřejmě jen jedna krátká informace o tom, že bylo nalezeno 0 záznamů a vše je vlastně v pořádku, ale Centrální evidence exekucí nemusí být vždy poslem dobrých zpráv. S tím ale nelze počítat dopředu, statisíce Čechů mají exekuce a někdy o nich ani nemusí delší vědět. Pokud jste našli dokument, který má pro vás z nějakého důvodu význam, můžete si zobrazit jeho detaily kliknutím na příslušný odkaz. Opět zaplatíte 60 Kč včetně DPH. Mimochodem, tento ceník určuje příslušná vyhláška a je pevný. Dozvíte se pak o všem podstatném, co se váže ke konkrétnímu exekučnímu řízení.

Jak se můžete registrovat do CEE?

Bude zapotřebí několik osobních dat, od uživatelského jména a hesla až po základní kontakty, adresu nebo další věci. Registraci může provést nejen fyzická, ale také právnická osoba.  Po dokončení registrace vám nic nebrání ve vyhledávání důležitých údajů, důvody jsou už jen na vás. Můžete si dobít kredit skrze online platbu, který budete postupně čerpat na jednotlivé dotazy. Centrální evidence exekucí přináší rychlou cestu, jak se můžete jednoduše dozvědět například důležité detaily o minulosti uchazečů o zaměstnání ve vaší firmě. Je to ovšem jedno ALE. Údaje jsou neprodleně vymazány, pokud bylo exekuční řízení završeno. Lhůta je v tomto případě patnáct kalendářních dnů. 

Jak dlouho už podobná evidence funguje?

Tato instituce za sebou už delší dobu úspěšného provozu. Centrální evidence exekucí, kterou najdete na portálu ceecr.cz, je zdrojem informací už od roku 2009. Využít ji může například někdo, kdo potřebuje potvrzení o bezdlužnosti. Ověřený výpis poskytuje Czech POINT, v tomto případě tedy cesta vede přímo na pobočku České pošty. V jiném případě chcete někomu ze svých známých půjčit peníze, ale hodláte vsadit na jistotu. 

Sázka na jistotu je velmi důležitá

Zeptáte se CEE, jestli proti dané osobě neprobíhá v nynější době nějaká exekuce, což by bylo dostatečné varování, proč si takovou akci rozmyslet. Údaje může čerpat také banka, která nabízí úvěr klientům a chce mít rychlou jistotu. Lustrace je důležitá třeba i při prodeji ojetého automobilu a každý si jistě najde různé příklady, kdy by tuto evidenci sám využil. Hodí se například také OSVČ, kteří chtějí ověřit, že jejich nový klient není jmenován v centrální evidenci exekucí a bude jim proplácet vystavené faktury. Taková kontrola je velmi důležitá, protože se může podnikající osoba dostat do dlouhodobých problémů, na kterých sama neponese vinu. Důvěřuj, ale prověřuj, jak zní staré rčení.

Co se z této evidence nedozvíte?

Bohužel, jak by řekl klasik, nikdo nemůže vědět vše. A platí to i pro CEE. Informace dostanete jen o probíhajících exekučních řízeních a o těch exekucích, které vyřizuje exekutor (od nich také pochází zadané údaje). V evidenci nejsou zahrnuta data o exekučních řízeních zahájených státem, obcí nebo například zdravotní pojišťovnou. V každém případě se dozvíte, který soudní exekutor byl pověřený konkrétní exekucí. A pak už stačí, když jej oslovíte s žádostí o podrobnosti, pokud na ně máte nárok. Z CEE se dozvíte datum vydání usnesení, spisovou značku exekučního soudu nebo základní popis celé věci. Pro více podrobností už ale musíte za konkrétním exekutorem.

Součástí CEE je Portál dražeb

Exekutorská komora ČR provozuje současně s Centrální evidencí exekucí také Portál dražeb, kde jsou zaneseny informace o chystaných dražbách. Může jít o nemovitosti, cenné věci, elektroniku nebo nábytek. Nejčastěji jsou ale zastoupeny právě nemovitosti, ať už jde o rekreační objekty, byty, domy, ornou půdu nebo stavební pozemky. Vždy zde najdete informaci o datumu a místě konání dražby (pokud není elektronická), nejnižším možném podání a dalších detailech. Součástí bývá často také fotodokumentace.