Exekuce je někdy poměrně dlouhá, ale má svá přesná pravidla. Někdy se proto lidé, kteří jsou právě v exekuci, diví, že byl v rámci jejich řízení zablokován i bankovní účet někoho jiného. Proč se to vlastně stalo? Důvod je prostý, exekutor může obstavit jakékoliv konto, na němž jsou prokazatelně finance dlužníka. Snaha obejít exekuci tím, že si necháte poslat výplatu na účet někoho jiného, se proto vůbec nemusí setkat s úspěchem. Spíše vznikne řada nepříjemností pro majitele takového bankovního účtu. Jde o věc, která rozhodně není nijak výjimečná. Snaha utéci před nařízenou exekucí může mít různé formy, toto je jedna z těch nejčastějších. A ano, na první pohled vypadá jednoduše, že?

Spolehlové výkupy

Riziko je relativně vysoké

Otázka je tedy položena jasně. Může exekutor zablokovat cizí účet? Ano, samozřejmě může, ale je nutné, aby k tomu byl oprávněný důvod. Pokud vás někdo v exekučním řízení požádá, že si k vám bude zasílat výplatu nebo jiné finance, riziko, že exekutor nařídí obstavení vašeho konta, rozhodně není malé, spíš naopak. A jak se proti takové situaci bránit? Řešením je vylučovací žaloba, při které prokážete, že všechny prostředky na bankovním účtu jsou pouze a jedině vaše. Tedy nikoliv cizí nebo dokonce přeposlané od někoho, kdo prochází v tuto chvíli exekučním řízením. Může dojít k omylu, který pomůže tato vylučovací žaloba úspěšně rozklíčovat. Bude k tomu ale nutný podrobný výpis z vašeho účtu, bez podobného důkazu se během takové pře rozhodně neobejdete.

Exekutoři obstavují i účty partnerů

Blokace účtu, kdy je majitelem manžel nebo manželka osoby, která upadla do exekuce, je v dnešní době už poměrně obvyklé. Může exekutor zablokovat cizí účet? Ano, je to tak, ale má to pevně stanovené mantinely. Tento postup je přípustný pouze tehdy, když jde o nějakou finanční pohledávku. A kdy se lze bránit? Jen v případě, kdy je zrušené SJM nebo se tzv. společného jmění manželů netýkají bankovní účty a jejich zůstatky. Navíc je to nutné prokázat příslušnými dokumenty, jinak šance na defenzívu v této situaci žádná nebude.

Je to nepříjemná situace pro všechny

V ČR mají exekuci statisíce lidí a takový případ může být na denním pořádku. Když se ptáte, jestli může exekutor zablokovat cizí účet, odpověď je jasná. První, co některé dlužníky napadne, je to, že si budou výplatu nebo jiné peníze posílat na jiné konto a tím pádem na ně ani exekutor nepochybně „nedohlédne“. Opak je však pravdou, exekutoři mají důmyslné mechanismy, jak si takovou věc zjistit. Alternativou je, když požádá dlužník banku o tzv. chráněný účet, na nějž se exekuce nevztahují. Právní úprava, se kterou byl zaveden, vstoupila v platnost od června 2021, nejde tedy o žádnou novinku.

Exekuce se může zaplatit různými způsoby

Poštovní poukázka, ale také vklad peněz v hotovosti rovnou na účet exekutora, na což vám banka vystaví potvrzení. I to jsou další cesty, které je možné použít k uhrazení exekuce poté, co dojde k tomuto procesu. Může exekutor zablokovat cizí účet? Ano a v krajním případě mohou být uložené prostředky blokovány i celé měsíce. Mimochodem, podobná blokace účtu nemusí být konečná, lze ji úspěšně zkombinovat i s dalšími prvky. Je to třeba exekuce na mzdu nebo zabavení majetku. Pokud dojde k podobným potížím, je nutné jednat rychle a snažit se s exekutorem a věřiteli dohodnout.

A jak může být blokace účtu zrušena?

Poté, co je zaplacený vymáhaný dluh, a to včetně odměny náležející exekutorovi, mělo by dojít k ukončení exekuce. To může navrhnout i ten, kdo exekuci právě kompletně uhradil a exekutor se musí rozhodnout do příštích patnácti dnů, kdy mu bude žádost doručena. Pokud ji zamítne, lze se pochopitelně odvolat. Může exekutor zablokovat cizí účet, to je otázka, kterou by si měl zodpovědět každý, kdo chce přivést do problémů někoho blízkého tím, že mu bude zasílat peníze na konto, když je sám v exekuci. Mnohem lepší bude, když se k exekučnímu řízení postavíte hrdě čelem. Jednou bude za vámi a nemusí být vůbec dlouhé, ale jen tehdy, když se vynasnažíte maximálně spolupracovat.

Jak dlouho trvá exekuce na účet?

Pozor, pokud nebudete komunikovat a přebírat si zaslané dopisy, nevyřešíte vůbec nic. Naopak, úroky se budou připočítávat k dlužné částce. Ve finále tak může exekuce na účet trvat i několik dlouhých let, které si v budoucnu spojíte s marným bojem. Proč se tedy nesnažit o nápravu stavu věcí a cestu k normálu? Během exekuce má dlužník možnost vybrat si jen jednu částku, která činí necelých patnáct tisíc korun. Je to trojnásobek životního minima.