Exekuční řízení je něčím, nad čím nelze mávnout rukou a zapomenout. Je to problém, který se nás může dotýkat dnes a denně, zvláště pokud jsme sami jeho aktéry. Jak postupovat, aby bylo vše v naprostém pořádku? Nelze jednat ukvapeně a rozhodně nelze doporučit, abyste vzniklý problém ignorovali. I v případě, že máte pocit, že byla exekuce nařízena mylně, musíte o tom vyrozumět exekutora a sjednat si s ním schůzku, kde vše vysvětlíte. I takové omyly se mohou dít, někdy je na vině jen prostá shoda jmen. Situace se ale musí vysvětlit, jinak bude řízení proti vám dále pokračovat a eskalovat.

Zjistěte si všechny podrobnosti

Pokud víte, že jde opravdu o váš dluh, nemá cenu dělat zbytečné průtahy, protože by se situace spíše obrátila proti vám a ve finále by se taková akce ještě prodražila. Kdo jedná včas, nebude muset hradit penále, tak zní základní pravidlo prakticky každého dluhu. Úroky, pokuty, exekutorské a soudní náklady, to vše jsou částky, o kterých musíte být informováni. Otázka, jak zaplatit exekuci, je na první pohled možná složitější, ale ve věci si musíte udělat jasno a spočítat si, co vás celá záležitost bude stát. Veškeré podrobnosti uvidíte v exekučním titulu, měli byste si ověřit, že je částka ok a správně chápat jednotlivé položky. Výše dluhu totiž rozhodně nebude zahrnovat jen původní sumu, kterou jste dlužili. Musí k ní být připočteny i další náklady, samotná exekuce rozhodně není a nebude zdarma.

Spolehlivé nákupy

Nemusíte rozhodně nikam spěchat

Jak zaplatit exekuci? Pozor, nepůjde to hned zítra a rozhodně si neberte rychlou nebankovní půjčku, abyste celou částku uhradili. Podobné vytloukání klínu klínem je nevhodné, zvláště s ohledem na vaši budoucnost. Bude lepší vymyslet jiný scénář, který bude na začátku stát více úsilí než jen prosté vyplnění krátkého formuláře se žádostí o úvěr, jehož úroková míra je vzhledem k dalším okolnostem hodně vysoká. Zjistit si a ověřit všechna čísla, klidně i s pomocí nezávislého poradce, jehož se nebojte požádat o pomoc. V určitých případech může být vedeno i více exekucí najednou, v každém případě je nutné, abyste své dluhy řešili vhodným způsobem a včas. Možnost osobního bankrotu sice existuje, berte ji však jako poslední řešení, záchrannou brzdu.

Komunikace s exekutorem je základ

Ptáte se na základní otázku, tedy jak zaplatit exekuci? Krok za krokem, nic nelze uspěchat, domluvte si schůzku s exekutorem a zkoušejte se domluvit na nějakém vhodném splátkovém kalendáři, jenž bude příznivý i pro vaši nynější finanční situaci. Nikdy nevíte, na koho přesně narazíte a jak moc bude ochotný, na druhou stranu, vstřícným gestem a návrhem k osobnímu jednání v tomto směru zaručeně nic nezkazíte. Některá exekutorská kancelář může být velmi vstřícná. Někdy můžete být také sami překvapení, jak ochota jednat znamená velké plus do budoucna. Dohoda je vždy na stole, když se sejdou dva lidé, kteří chtějí najít kompromis. Nezapomínejte, že ochota spolupracovat se mezi exekučními tituly bere jako snaha, co nakonec může vést k řešení. Proč vlastně strkat hlavu do písku?

Provést platbu je vlastně jednoduché

Když padne dohoda, provedete platbu. Ideálně za pomoci variabilního symbolu, jenž byl k této transakci určen, aby měl exekutor jasno už na první pohled. Jak zaplatit exekuci? Ideálně formou, která je dobře dohledatelná, tedy bankovním převodem, k němuž si ve svém internetovém bankovnictví stáhnete i příslušné potvrzení. Jakmile máte jasno o výši dluhu a způsob splácení je domluven, je teď důležité, abyste vše dodrželi. A tedy nemuseli podstupovat další náročná jednání, v nichž budete považováni za někoho, kdo nedrží své původní slovo. 

Na konci už jsou jen formality

Provést platbu je pak vlastně jednoduché, tedy pokud máte dostatek prostředků. Jednejte proto s ohledem na své reálné finanční možnosti, sami navrhněte řešení nebo se zeptejte finančního poradce, jak by bylo možné ve vašem případě dále postupovat. Měli byste požádat o potvrzení také u exekutora, k němuž si pro jistotu vezměte svůj doklad z bankovnictví, že jste platbu skutečně provedli. A pokud tento dokument máte k dispozici, je celá věc formálně završená. Každému, kdo by vás nyní s exekucí konfrontoval, jej následně dáte k nahlédnutí. Pokud tedy hledáte cestu, jak zaplatit exekuci, pamatujte na důležité body.

  • Oddlužení má různé formy. Pokud je záležitost nad vaše možnosti, je tu osobní bankrot.
  • Dluhy se úročí, podobně jako vklady na spořicím účtu. Vaším cílem je doplatit je co nejdříve.
  • Udržujte kontakt s věřitelem. Ten musí být v klidu a vědět, že svou pohledávku již splácíte.

Dluhová spirála a pomoc odborníků

Pokud jste se dostali do takzvané dluhové spirály, nemusíte rezignovat a žít „mimo svět“. Naopak, řešením je kontaktování neziskové organizace, která pomůže s nalezením vhodného řešení i pro vaši situaci. Žádná totiž není zcela bezvýchodná, takové scénáře si nesmíte připouštět, protože byste se zbytečně vzdávali předem. Tedy jinak řečeno, bez snahy bojovat o své místo na slunci. Cesta, která před vámi je, může být trnitá. Také se rozhodně neobejde bez čekání a trpělivosti z vaší strany, ale odměnou pak bude čistý štít, s nímž se začíná od nuly. A není právě takový pocit skvělý? Jistě, teď už jen zbývá, najít dostatek odvahy a čelit budoucnosti se vztyčenou hlavou. Tohle za vás nikdo další neudělá, musíte být sami za sebe a vědět, co přesně chcete od života.