Jde o problém, který dnes a denně řeší stovky tisíc Čechů. Exekuční řízení je během na dlouhou trať a mnozí z něj mají oprávněné obavy. Někdy se ale o exekucích dozvědí dlužníci poměrně pozdě a řešení nebývá snadné. Jak postupovat, když si chcete ověřit, jestli se vás podobná věc týká? Dobrou zprávou je, že existuje online cesta, která znamená rychlou odpověď. Můžete přijít i do sídla Exekutorské komory ČR, které je na Praze 4 v ulici Na Pankráci. Mnohem jednodušší ale bude navštívit web Centrální evidence exekucí, kde dojde k ověření. Výpis z CEE můžete získat na vybraných pobočkách České pošty.
Spolehlivé výkupy

Co se lze dozvědět na pobočce pošty?

Centrální evidence exekucí dá odpověď na řadu důležitých otázek, které vás mohou trochu uklidnit. Jak zjistit, jestli mám exekuci? Jednoduše tak, že se dostavíte na pobočku České pošty, kde můžete získat výpis z CEE. Zaplatíte padesátikorunu za jednu stranu výpisu, což je ale stále symbolická částka v porovnání s tím, co by mohla znamenat hrozící exekuce, kterou neuhasíte včas. Jde o ověřený výpis, tedy informaci, na jejíž pravost se můžete spolehnout. Informace, jež dostanete k tomuto tématu, může být poměrně dost. Které to jsou?

Který exekutor byl pověřený

Jak zjistit, jestli mám exekuci? Na vybraných pobočkách ČP se díky výpisu dozvíte, který soudní exekutor byl pověřený nebo o jakou záležitost se vlastně jedná. Dostanete také informaci, kdy byla exekuce nařízena a třeba i o tom, jestli nebyla právě odložena. Exekutoři totiž mají povinnost vše zanést do CEE, takže dostanete nejaktuálnější možná data. A pak už je cesta snadná, exekutora oslovit a snažit se dojít k dohodě, která prospěje oběma stranám a pro vás bude ve finále znamenat nižší výdaje. Pošta, která nabízí služby Czech Point, nic více nepotřebujete. Jsou v mnoha městech, ale také menších obcích. Je tedy téměř jisté, že je někde v okolí vašeho bydliště. Kdy se podobný výpis hodí?

  • Pro podnikatele, kteří mají před spoluprací s někým, koho vůbec neznají.
  • Pronajímatel nemovitosti ocení zprávu, že nájemce není v exekučním řízení.
  • Totéž platí pro koupi nemovitosti, kdy si ověříte jejího současného vlastníka.

Důležité informace, které získáte obratem

Pořízení výpisu je totiž jasná odpověď na naprosto zásadní otázku, která nám jednoduše nedá spát. Jak zjistit, jestli mám exekuci? Výpis z centrální evidence exekucí můžete získat také online formou, jednoduše přes portál ceecr.cz. Za každý poskytnutý údaj uhradíte 60 Kč, kredit si lze nabít dopředu a pak z něj čerpat. Mimochodem, poskytnutým údajem se rozumí i skutečnost, že proti vám není vedená žádná exekuce. Bude mít hodnotu právě šedesáti korun českých, pro vás možná spíše cenu zlata. Záleží na okolnostech, kvůli kterým se registru spravovaného Exekutorskou komorou ČR ptáte.

Jednat musíte co nejdříve

Pokud z online systému Centrální evidence exekucí přijde údaj, který vás vůbec nepotěší, zachovejte chladnou hlavu. Jak zjistit, jestli mám exekuci? Půjde to za krátkou chvíli, ale musíte si velmi dobře rozmyslet, co dál dělat. Nemusíte spěchat a bude vhodné, když vše konzultujete s právníkem nebo finančním poradcem. Jednoduše někým, kdo ekonomickým otázkám rozumí. Nabízí se i bezplatná poradna. Snaha o dohodu na splátkovém kalendáři je pro vás alfou a omegou. Jedině tak budete z exekuce co nejdříve venku – a znovu s čistým štítem!

Podrobnosti dostanete vždy písemně

Dopis od exekutorského úřadu? Přesně tak, to je také možnost, jak zjistit, jestli mám exekuci. I když vám tato informace vyrazí dech, bohužel jde o něco, s čím musí počítat každý. Lze doporučit jedno, reagovat co nejdříve, jednat, pokusit se najít řešení. Cílem exekutora není, aby vás obral o všechen majetek. Jde hlavně o to, aby byl uspokojen věřitel a bylo zadost učiněno právnímu řádu ČR.