Pokud si chcete prověřit detaily exekučního řízení, které je proti vám vedené, měli byste co nejdříve kontaktovat exekutorskou kancelář s žádostí o spolupráci. Je také vhodné, abyste se sešli osobně a probrali různé okolnosti splátkového kalendáře, s nímž by následně souhlasili i věřitelé. Cílem všech tří stran je, aby byla pohledávka doplacena a exekuce tak skončila co nejdříve, a to bez zbytečných výdajů. Zbytečně neotálejte s řešením situace, protože dlužná částka se může vyšplhat až do astronomických výšin. Nikdy není dost brzy začít, zvláště pokud došlo kupříkladu až do vícečetné exekuce, která je jen krok od vyhlášení insolvence.

Spolehlivé výkupy

Spisová značka je jednoznačnou identifikací

Na každé písemnosti, kterou vám pošle soudní exekutor, je také tzv. spisová značka, která slouží k jednoduché identifikaci. Je to kombinace písmen a čísel, z níž na první pohled poznáte, s jakým exekutorem jednáte, pokud si pamatujete jeho přidělené trojčíslí. Vyhledání exekuce podle čísla je poměrně snadné, ale máte i jiné možnosti, jak se dopátrat bližších informací, které se týkají vašeho řízení. Prověřit status exekuce, zjistit další věci a pak jednat, to by měl dělat každý, kdo se chce k exekučnímu procesu postavit čelem a snažit se, aby byl co nejdříve završen. Začít lze na webových stránkách Exekutorské komory ČR, v níž je možné provést vyhledávání podle různých kritérií. Stačí, když máte k dispozici číslo exekuce a brzy se dozvíte podrobné odpovědi na svoje základní otázky.

Zjištění stavu exekuce přímo u exekutora

Vyhledání exekuce podle čísla je jednou z možností, které můžete použít. Ale když přímo kontaktujete exekutora, který má váš spis na starosti, dozvíte se víc takzvaně „z první ruky“. A můžete tak zahájit i jednání o splátkovém kalendáři a projevit snahu a ochotu situaci řešit, což vám bude započteno jako plus při další komunikaci. Číslo exekuce najdete v samotném exekučním příkazu, jenž dorazil nedávno poštou. Prohlédněte si jej pozorně, bude nejspíše uvedené v záhlaví dokumentu. Stav exekučního řízení lze prověřit také u soudu, jenž vydal exekuční příkaz, což ale bude patrně o něco zdlouhavější. Konzultace s právním zástupcem, pokud takového máte, není rozhodně od věci.

Vyhledávání na online portálech

K dispozici jsou i komerční webovky a portály, v nichž si můžete vyhledání exekuce podle čísla také ověřit, ale jsou spojeny zpravidla s nějakým poplatkem. Z detailů jednotlivých záznamů je možné ověřit si nejen exekutorský úřad, jenž má spis na starosti, ale také celkovou dlužnou částku a další detaily. Informace pocházejí z oficiálních exekučních databází, podle vyhlášky Ministerstva spravedlnosti jsou zpoplatněny, ale jde obvykle o malé částky, zhruba do stokoruny. Podle čeho lze ještě vyhledávat?

  • Jméno, příjmení a datum narození. Jednoduše si vyhledejte všechny dostupné dokumenty.
  • Hledat můžete podle IČO, ale pamatujte, že tímto způsobem lze vyhledat jen právnické osoby.
  • Rodné číslo. I podle něj je možné vyhledávat v různých evidencích, záleží na okolnostech.

Výpis na Czech Pointu na ČP

Můžete si požádat i na pobočce České pošty, která nabízí Czech Point. Za symbolický poplatek pak získáte výpis z Centrální evidence exekucí, což dá jasnou odpověď na otázku, jestli je proti vám aktuálně nějaké řízení vedeno. Na některých výpisech pak najdete kromě údajích o exekutorovi také telefon a pak už stačí pouze zavolat a informovat se. Vyhledání exekuce podle čísla je tedy poměrně jednoduchá online cesta, ale rozhodně nemusí být jediná, kterou se vy osobně dáte – máte totiž na výběr a záleží na vašem rozhodnutí.

Výhody využití registru exekucí

Pokud budete vyhledávat v registru exekucí, získáte údaje, které se mohou vázat k dalším exekučním procesům. Možná proti vám není veden pouze jeden, který si chcete právě ověřit vyhledáváním exekuce podle čísla. Proč se tedy raději nedozvědět úplně vše o sobě, nedostat pak žádná nečekaná překvapení poštou a podobně? Pořiďte si proto výpis, kde budou exekuce všechny, ať pak neriskujete, že dostanete dopis, v němž bude pojmenována nová hrozba do dalších měsíců. Je lepší, když se o všem ví, že?

Jak vypadá číslo exekuce

Je to kombinace písmen a čísel. Vyhledávání exekuce podle čísla může vypadat tak, že zadáte přibližně deset znaků do příslušného políčka. Číslo, které najdete před lomítkem, je pořadové číslo exekuce, cifra za ním pak udává rok, kdy se exekuční řízení rozběhlo. První tři čísla před EX označují exekutora, jenž vás nebo někoho, proti komu je exekuce vedena, má na starosti.